Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΤΑΧΙΝΙ στη μάχη για την υγεία της καρδιάς και των αγγείων

       Το Ταχίνι είναι μία τροφή απόλυτα εντεταγμένη στη μεσογειακή διατροφή και τα τελευταία χρόνια έχει συμπεριληφθεί στα σούπερ τρόφιμα, καθώς η κατανάλωσή του αποδεδειγμένα μπορεί να συμβάλει στην προαγωγή της υγείας και την αντιμετώπιση χρόνιων νόσων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η δράση του σουσαμιού, από το οποίο προέρχεται το ταχίνι, συγκρίνεται με εκείνη των φαρμάκων στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθολογικών καταστάσεων.


    Το Ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι και για τις ιδιαίτερες γεύσης του προστίθεται κακάο, πορτοκάλι, μέλι. Περιέχει σημαντικές ποσότητες μικροστοιχείων απαραίτητων στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου. 
    Αρκετές έρευνες συσχετίζουν την τακτική κατανάλωση ταχινιού με δείκτες και βιομηχανικές διεργασίες που μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους. Πιο συγκεκριμένα, η καθημερινή κατανάλωσή του αυξάνει την πρόληψη φυτοστερολών. Οι φυτοστερόλες είναι στοιχεία με δομή παρόμοιο της χοληστερόλης, που μειώνουν όμως την απορρόφησή της στο πεπτικό σύστημα. Μάλιστα χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό άλλων τροφών, με σκοπό την μείωση της χοληστερόλης. Το σουσάμι σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό, είναι ο ξηρός καρπό με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτοστερόλες. 

   Επιπλέον, το σουσάμι είναι πηγή δύο αντιοξειδωτικών συστατικών, της σησαμίνης και της σεσαμολίνης. Η πρόληψή τους φαίνεται να μειώνει των ρυθμό οξείδωσης της LDL στο εσωτερικό των αγγείων, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας. 

   Τέλος, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension πριν από 2 χρόνια  καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα λιπαρά οξέα του σουσαμιού συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικά άτομα. 

    Συνοψίζοντας, η κατανάλωση ταχινιού μπορεί να μειώσει την ολική και την κακή χοληστερίνη αίματος, να μειώσει τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Συμβάλλει, δηλαδή σε πολλαπλά επίπεδα στην θωράκιση της υγείας όσων το καταναλώνουν, προσθέτοντάς το στις σαλάτες τους, στις συνταγές τους ή απλά αλείφοντας μερικές φρυγανιές ή φέτες ψωμί καθημερινά. 

Άρθρο από τον Γιάννη Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος και γενικός γραμματέας του Ελληνικού Ινστιτούτου διατροφής. 
Διαβάστε εδώ... »

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για οτιδήποτε αφορά τα προϊόντα και για το πρόγραμμα χρυσού, μπορείτε να τηλεφωνείτε στο τηλέφωνο 6974377986. Βασίλειος Τσιλιγκίδης
Επίσης και μέσω :
skype: serfistas2005,
E-mail: serfistas2005@gmail.com

disable h shmansh

disable right click