Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Kefir - Κεφίρ


          Το κεφίρ ή ορός του γάλακτος είναι ένα παρασκεύασμα που μοιάζει με υγρό γιαούρτι. Η καταγωγή του είναι από την περιοχή του Καυκάσου και συνηθίζεται να πίνεται στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μ. Ανατολής.Παρασκευάζεται παραδοσιακά από γάλα κατσίκας ή πρόβειο, μπορεί όμως να παρασκευαστεί και από γάλα αγελάδας. Προστίθεται στο φρέσκο γάλα η ειδική μαγιά, η οποία ζυμώνει τα σάκχαρα του γάλακτος και παράγεται το κεφίρ. Η λέξη κεφίρ προέρχεται μάλλον από την τουρκική λέξη « keif » που σημαίνει «να αισθάνεσαι καλά», προφανώς από το αίσθημα που δοκιμάζει κανείς όταν το γευτεί. 

Ειναι προβιοτική τροφή υψηλής βιολογικής αξίας.
Το κεφίρ είναι ένα παχύρευστο ρόφημα  που γίνεται  με τη ζύμωση του γάλακτος από  κόκκους κεφίρ και   αποτελείται  από βακτήρια γαλακτικού οξέος,  ζυμομύκητες και πολυσακχαρίτες. Οι κόκκοι  ζυμώνουν  το γάλα,  ενισχύοντάς το,  με υγιείς μικροοργανισμούς.  Το αποτέλεσμα είναι ένα ξινό, ελαφρώς αναβράζον ποτό,  που μοιάζει  με γιαούρτι,  το οποίο ενισχύει την υγεία του εντέρου,  προσφέροντας πολυάριθμα και σημαντικά  οφέλη στην γενικότερη υγεία του οργανισμού.
Θρεπτική αξία
Ένα φλιτζάνι κεφίρ αποτελεί πηγή πρωτεΐνης, με 8 έως 11g/φλιτζάνι. Το  κεφίρ παρέχει επίσης  το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας  πρόσληψης  σε  βιταμίνη  Α και το 25% της βιταμίνης D.  Το  Κεφίρ είναι επίσης μια καλή πηγή ασβεστίου, παρέχοντας στον οργανισμό περίπου το 30% της ημερήσιας απαιτούμενης ενεργειακής  πρόσληψης/φλιτζάνι, με βάση μία τυπική δίαιτα αξίας 2.000 θερμίδων.
Προβιοτικά
Το κεφίρ περιέχει συγκεκριμένα βακτήρια, ωφέλιμα για την υγεία ,   τα οποία δεν τα βρίσκουμε στο γιαούρτι,  συμπεριλαμβανομένων των Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, Acetobacter  species, Streptococcus species,  Saccharomyces kefir και  Τorula kefir. Αυτοί  οι ευεργετικοί  μικροοργανισμοί συμβάλλουν  την ενίσχυση  της υγείας του πεπτικού συστήματος και παράλληλα εμποδίζουν την ανάπτυξη των  παθογόνων βακτηριδίων στο έντερο.   Βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Κ και Β12, παράγονται  στο έντερο και τα προβιοτικά που βρίσκονται στο κεφίρ συμμετέχουν στην παραγωγή των βιταμινών αυτών.
Βοηθάει στην δυσανοχή της λακτόζης
Παρόλο που γίνεται από γάλα, η διαδικασία της  ζύμωσης που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του κεφίρ, το  καθιστά σχεδόν ελεύθερο λακτόζης. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε Journal of the American Dietetic Association» το Μαίο του 2003,  ερευνητές από το Ohio State University διερεύνησαν 15 άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη και διαπίστωσαν ότι το κεφίρ μείωσε συμπτώματα όπως αέρια, κοιλιακό άλγος και διάρροια που σχετίζονται με την κατανάλωση της λακτόζης.  Το τυρόπηγμα στο κεφίρ είναι λιγότερο από αυτό στο γιαούρτι, πράγμα που το καθιστά ευκολότερο στην πέψη.  Αν και αυτή η μελέτη είναι πολλά υποσχόμενη, αν πάσχετε από σοβαρή δυσανοχή στη λακτόζη, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον  γιατρό σας πριν προσθέσετε το κεφίρ στη διατροφή σας.
Έλεγχος σωματικού βάρους
Ένα φλιτζάνι απλό κεφίρ περιέχει 150 θερμίδες και 8g  λίπους,   5g εκ των οποίων είναι κορεσμένα. Εάν  προσέχετε το βάρος σας, επιλέξτε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κεφίρ,  καθώς ένα  φλιτζάνι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κεφίρ περιέχει μόνο 110 θερμίδες και 2 g λίπους,  εκ των οποίων τα 1,5 g είναι κορεσμένα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Curtin της Αυστραλίας βρήκαν σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2009 ότι τα άτομα που κατανάλωναν πέντε μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά, σε υποθερμιδική δίαιτα, έχασαν περισσότερο βάρος και κοιλιακό λίπος από αυτούς που κατανάλωναν μόλις τρεις μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως.  Ένα φλιτζάνι  κεφίρ υπολογίζεται ως μία μερίδα γαλακτοκομικών προϊόντων.
Πιθανές Πρόληψεις Νοσημάτων
Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι το κεφίρ μπορεί να έχει επίδραση στα καρκινικά κύτταρα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  «»Cancer Management and Research,» το Φεβρουάριο του 2011, βρέθηκε ότι το  κεφίρ παρεμποδίζει αποτελεσματικά την ανάπτυξη των κακοηθών Τ-κύτταρων, τα οποία παίζουν ρόλο σε ορισμένους τύπους κυτταρικού καρκίνου. Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «BioFactors» τον Δεκέμβριο του 2004, διαπίστωσε ότι η σύσταση του  κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης στους αρουραίους.  Εντούτοις απαιτούνται  πιο ενδελεχείς μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις του κεφίρ στον καρκίνο και σε άλλες  χρόνιες παθήσεις προκειμένου να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα.



Διαβάστε εδώ... »

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για οτιδήποτε αφορά τα προϊόντα και για το πρόγραμμα χρυσού, μπορείτε να τηλεφωνείτε στο τηλέφωνο 6974377986. Βασίλειος Τσιλιγκίδης
Επίσης και μέσω :
skype: serfistas2005,
E-mail: serfistas2005@gmail.com

disable h shmansh

disable right click