Ακόμα μία ανάρτηση από τον φίλο και συνάδελφο καθώς και συνεργάτη Κο Νάσκο Ευάγγελο, για της παραδοσιακές συνταγές που μας παραθέτει από το blog του.
http://www.melimellon.gr/p/blog-page_05.html
Χταπόδι με μέλι
1 1/2 κιλό περίπου χταπόδι
3-4 μεγάλα κρεμμύδια σε ροδέλλες
1 κουταλιά ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι γλυκό κρασί
1/2 φλιτζάνι ξύδι μπαλσάμικο
1/2 φλιτζάνι κονιάκ
1 ντομάτα
1 φύλλο δάφνης
3-4 κόκκους μπαχάρι, πιπέρι
1 κουταλιά σούπας μέλι.
4-5 μεγαλούτσικες πατάτες για το σερβίρισμα.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια φαρδιά κατσαρόλα και μαραίνουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Κόβουμε το χταπόδι σε μπουκιές και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρασί, το μπαλσάμικο, το κονιάκ, την ντομάτα ψιλοκομμένη, τη δάφνη, το μπαχάρι και το πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν 1 με 1 1/2 ώρα. Την τελευταία στιγμή ρίχνουμε και την κουταλιά το μέλι και ανακατεύουμε.
Το σερβίρουμε πάνω σε τριμμένες πατάτες τηγανητές, που φτιάχνουμε ως εξής: Τρίβουμε τις πατάτες στον χοντρό τρίφτη του τυριού. Τις στεγνώνουμε καλά σε χαρτί κουζίνας και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι σε δόσεις. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν θέλουν πολύ ώρα αλλά θέλουν να είμαστε από πάνω και να τις ανακατεύουμε πότε-πότε (καίγονται σε χρόνο μηδέν).
Μην τρομάζετε από τα πολλά υλικά, είναι και φοβερό στη γεύση και απλούστατο στο να γίνει.
1 1/2 κιλό περίπου χταπόδι
3-4 μεγάλα κρεμμύδια σε ροδέλλες
1 κουταλιά ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι γλυκό κρασί
1/2 φλιτζάνι ξύδι μπαλσάμικο
1/2 φλιτζάνι κονιάκ
1 ντομάτα
1 φύλλο δάφνης
3-4 κόκκους μπαχάρι, πιπέρι
1 κουταλιά σούπας μέλι.
4-5 μεγαλούτσικες πατάτες για το σερβίρισμα.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια φαρδιά κατσαρόλα και μαραίνουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
Κόβουμε το χταπόδι σε μπουκιές και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρασί, το μπαλσάμικο, το κονιάκ, την ντομάτα ψιλοκομμένη, τη δάφνη, το μπαχάρι και το πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν 1 με 1 1/2 ώρα. Την τελευταία στιγμή ρίχνουμε και την κουταλιά το μέλι και ανακατεύουμε.
Το σερβίρουμε πάνω σε τριμμένες πατάτες τηγανητές, που φτιάχνουμε ως εξής: Τρίβουμε τις πατάτες στον χοντρό τρίφτη του τυριού. Τις στεγνώνουμε καλά σε χαρτί κουζίνας και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι σε δόσεις. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν θέλουν πολύ ώρα αλλά θέλουν να είμαστε από πάνω και να τις ανακατεύουμε πότε-πότε (καίγονται σε χρόνο μηδέν).
Μην τρομάζετε από τα πολλά υλικά, είναι και φοβερό στη γεύση και απλούστατο στο να γίνει.